Saturday, September 17, 2011

Alternative web browsera

Na Internetu postoji ogroman broj web stranica sa korisnim sadržajem. Da bi posetili neku od tih stranica potreban Vam je program za surfovanje Internetom. Najpopularniji program te namene je svakako Internet Explorer. Svoju popularnost je pre svega stekao samim time što je sastavni deo Windowsa, operativnog sistema, pa većina Internet korisnika taj program „po difoltu“ koristi. Ipak, postoje još dosta programa namenjenih surfovanju Internetom, koji su, čak i bolji i sigurniji za surfovanje web stranicama.

Dva programa za pregled web stranica koje vredi pomenuti su Mozilla Firefox i Opera. Navedeni programi zadnjih par godina postaju sve popularniji, i sve više korisnika se odlučuje za neki od ta dva programa, pre svega zbog sigurnosti.

Naime, razni zlonamerni programi postavljeni na sumnjivim Internet sajtovima pokušavaju da iskoriste greške, propuste u Internet Explorer programu (i drugim programima), da bi se instalirali na računaru, bez znanja korisnika, i da bi na taj način inficirali računar. Po tom pitanju, alternativni programi za pregled web sajtova su bezbedniji. Jedan od razloga zbog kojih su pomenuti programi bezbedniji nije njihovo funkcionisanje, već sama činjenica da se autori zlonamernih programa usmeravaju na najpopularnije programe, a to je, kao što je već pomenuto, Internet Explorer.

Ipak, kako Internet Explorer, tako i Firefox, Opera, i svi drugi programi imaju poneke svoje nedostatke. Te nedostatke autori tih programa ispravljaju, i objavljuju novije verzije programa. Poželjno je uvek instalirati poslednju verziju tih programa. Oba programa su besplatni, i moguće ih je preuzeti sa oficijalnih Internet sajtova njihovih proizvođača.

Surfovanje 

Po načinu surfovanja Firefox i Opera su vrlo slični programi. Oba programa podržavaju sufrovanje tako što omogućuju otvaranje novih stranica u okviru samog programa, u takozvanim „tabovima“ – karticama, čime je samo surfovanje olakšano i preglednije. Ne morate za svaku internet stranicu ponovo otvarati program.

Oba programa pamte adrese sajtova koje ste posetili. Na taj način, dovoljno u polju za unos adrese web sajta koji želite da posetite otkucati samo početna slova adrese, i dobićete listu svih posećenih adresa koji počinju tim slovima. Izborom neke od tih adresa ne morate da unosite punu web adresu, već je to prepušteno automatici.

Za razliku od Firefox programa, Opera sadrži i Speed Dial mogućnost, a to je mogućnost postavljanja omiljenih web sajtova na specijalnoj stranici, na kojoj u obliku slike možete videti male slike tih sajtova. Klikom na sliku sajta, automatski ćete otvoriti neki od tih sajtova.

Favoriti i istorija posećenih web stranica

Oba programa omogućuju da zapamtite adrese omiljenih web stranica, u obliku Bookmarka. Dodavanjem adrese stranice u Bookmark listi ne morate pamtiti adresu stranice. Dovoljno je kasnije otvoriti stranicu izborom te stranice iz Bookmark liste. Prilikom dodavanja stranice u Bookmark listi sami možete upisati naziv, kao i opis stranice, kako bi Vam bio laški pristup stranicama. Takođe, adrese u Bookmark listama možete organizovati u grupe, kao i pod-grupe, po svom izboru. Na primer, igre, forumi i druge.

Prilikom surfovanja web stranicama automatski se kreira istorija posećenih web stranica, odakle takođe možete pronaći poslednje posećene web stranice, i ponovo možete pristupiti tim stranicama.

Pretraživanje

Da bi pronašli neki sajt koristeći sajtove za pretragu kao što su Google, Yahoo i drugi, korišćenjem Firefoxa ili Opere, ne morate da otvarate neki od tih sajtova, a zatim da pretražujete web sajtove. Oba programa u gornjem desnom uglu sadrže panel za pretragu, u koji je moguće uneti tražene pojmove, a zatim će se automatski izvršiti pretraga na izabranom sajtu za pretragu, čime je i pretraga olakšana i ubrzana. Sami možete izabrati sajt koji će izvršavati pretragu, Google, Yahoo, Ask ili neki drugi.

Više od programa za surfovanje internetom

Mogućnosti Firefoxa ili Opere možete proširiti instaliranjem raznih, korisnih dodataka. Kod Firefoxa, ti dodaci se nazivaju ekstenzije (extensions), dok se kod Opere dodaci nazivaju widget. Dodatke možete preuzeti sa oficijalnih sajvota proizvođača Firefoxa i Opere. Primera radi, ti dodaci mogu biti proširenja koja omogućuju preuzimanje video klipova sa YouTube ili drugih sajtova, zatim proširenje za proveru Google rangiranja web sajtova, i mnoga, mnoga druga proširenja raznih namena, koja će Vam sigurno surfovanje učiniti ugodnijim.

Izgled, paneli i skinovi

Ukoliko Vam se ne sviđa izled pomenutih programa, njihov izgled je moguće promeniti. Brojnim opcijama možete izabrati koji paneli će biti vidljivi, kao na primer pomenuti panel za lakšu pretragu web sajtova. Takođe, možete putem interneta preuzeti i instalirati takozvane skinove, čime ćete sam izgled programa promeniti. Na raspolaganju Vam je veliki broj različitih skinova, i sigurno ćete pronaći izgled koji Vama najviše odgovara.

No comments:

Post a Comment