Saturday, September 17, 2011

Komunikacija u realnom vremenu

Internet, sa svim svojim ostalim mogućnostima pruža i mogućnost komunikacije u realnom vremenu sa osobama udaljenim i hiljadama kilometara. Ta komunikacija se više ne svodi samo na komunikaciju putem kucanja tekstualnih poruka, već je moguće ostvariti i video i audio konferenciju. Možemo razgovarati, i gledati osobu sa kojom razgovaramo. Da bi to ostvarili, moramo posedovati prateću opremu koju čine mikrofon, zvučnici, web kamera, kao i odgovarajući program. Postoje nekoliko programa te namene, a najpopularniji su Windows Live Messenger, Yahoo Messanger, kao i Skype.

Registracija

Instalirali smo neki od pomenutih programa, i šta sad? Da bi započeli rad sa nekim od ovih programa potrebno je da se registrujemo, odnosno da postanemo registrovan korisnik nekog od tih programa. Registracija se obavlja na oficijalnim stranicama programa, i zasniva se na popunjavanje forme, unošenjem imena, prezimena, željene email adrese (ili nadimka u slučaju Skype programa), kao i ostalih potrebnih podataka. Registracija je u potpunosti besplatna.

Kako započeti razgovor?

Da bi započeli razgovor sa određenom osobom, potrebno je da znamo email adresu te osobe, kojom ta osoba koristi program za razgovor u realnom vremenu. U slučaju Skype programa, potrebno je znati nadimak. Polazna tačka je dodavanje osobe putem emaila ili nadimka u listu kontakta, a zatim možemo započeti razgovor. Takođe, kada dodamo osobu u listu kontakta, možemo i znati kada je ta osoba online, odnosno kada koristi program za razgovor. Ukoliko je osoba konektovana i koristi program za komunikaciju putem interneta, možemo započeti razgovor, i to razgovor putem tekstualnih poruka, putem glasa ukoliko posedujemo mikrofon, kao i video konferenciju ukoliko osoba sa kojom želimo da razgovaramo poseduje web kameru. Za razliku od Windows Live Messengera i Yahoo Messengera, Skype nudi i mogućnost pronalaženja osobe, pretragom po nadimku, imenu i prezimenu, gradu...

Ostale mogućnosti

Ostale mogućnosti programa za razgovor u realnom vremenu su razmena fajlova. Možemo putem tih programa slati fajlove drugim osobama. Takođe, još jedna mogućnost je slanje offline poruka. Ukoliko osoba trenutno nije uz računar, ili ne koristi program za razgovor, možemo poslati poruku koju će ta osoba videti kada prvi sledeći put startuje program.

Kompatibilnost

Iako je moguće putem Windows Live Messengera komunicirati sa osobama koje koriste Yahoo Messenger, kao i obratno, bićete uskraćeni za određene mogućnosti kao što su korišćenje web kamere i druge. Najbolje je koristiti isti program kao i osoba sa kojom želite da razgovarate. Nije moguće komunicirati sa osobama koje koriste Windows Live Messanger ili Yahoo Messenger putem programa Skype, kao i obratan vid komunikacje.

Telefoniranje putem interneta

Program Skype nudi i jedinsvenu mogućnost komunikacije sa korisnicima koji ne poseduju računar, ili ne koriste internet. Skype pruža dodatnu uslugu pozivanja običnog fiksnog telefona, putem računara, ali ta usluga se dodatno naplaćuje. Tom uslugom koju Skype nudi, Vi možete putem Vašeg računara, interneta i programa Skype da pozovete fiksni telefon bilo gde u svetu. Prednost ovakvog načina telefoniranja je daleko pristupačnija cena nego telefoniranje putem klasičnih telefona sa osobama u drugim državama.

Zaključak

Postoje i drugi programi za razgovor u realnom vremenu, ali pomenuti programi su najzastupljeniji. Izuzev programa Skype, koji nudi dodatne mogućnosti pomenute u tekstu, svi programi nude iste mogućnosti, a to su razgovor u realnom vremenu putem slanja tekstualnih programa, audio i video konferenciju, razmena fajlova. Na Vama je da odaberete program koji Vam najviše odgovara, a najbolje je da to bude isti program koji koristi većina osoba sa kojima želite da komunicirate. Takođe, ništa Vas ne sprečava da koristite sva tri programa, po potrebi, ukoliko Vaši prijatelji koriste različite programe.

No comments:

Post a Comment