Saturday, September 17, 2011

Razvoj Interneta

Svi smo čuli za Internet, velika većina nas svakodnevno koristi Internet, ali šta je u stvari Internet?

Šta je Internet?

Internet predstavlja globalnu mrežu, koja povezuje računare i mreže računara, korišćenjem internet protokola. Pre svega, pojam internet znači mreža unutar mreže. Internet povezuje milione mreža računara, uključujući kućne, poslovne, akadameske i vladine mreže računara, koji razmenjuju informacije i usluge kao što su elektronska pošta, razgovor u realnom vremenu, razmena datoteka i mnoge druge… Dakle, onog trenutka kada se Vaš računar konektuje na internet, i sam postaje deo interneta. Internet se sve više naziva globalnom mrežom računara. Procenjuje se da tu mrežu čine više od 150.000.000 računara. Količina informacija koje ti računari poseduju je ogromna, i tešto je, gotovo i nemoguće, proceniti i prikazati kolika je ona zaista.

Razvoj internet

Sve je počelo 1957. godine, kada je Sovjetski Savez lansirao prvi satelit, Sputnik I. Da bi nastavile tehnološku trku, Sjedinjene Američke Države su te godine oformile ARPA (Advanced Research Project Agency) fondaciju, koja se u početku fokusirala na istraživanje svemira, balističkih raketa i nadgledanje nuklearnih testova.

1962. godine ARPA je otvorila kompjuterski istraživački centar, na čijem čelu je postavljen John Licklider, naučnik sa MIT-a (Massachusetts Institute of Technology). John Licklider je predstavio svoj memorandum, viziju budućnosti u kojoj će svaki računar moći da pristupi svakom računaru. Zadatak je bio kreiranje mreže udaljenih računara, sa mogućnošću komunikacije, usled eventualnog nuklearnog rata. Taj zadatak ARPA nije mogao da obavi sam, tako da se u razvoj uključuju National Physics Laboratory (UK) i RAND korporacija, osnivajući ARPANET. Prva mreža računara se sastojala od dva računara, na UCLA i Stanford univerzitetima, i prvi eksperiment bio je izvršen Oktobra 1969. godine. Eksperiment je bio uspešan, a cilj eksprementa je bio pristup bazi podataka sa jednog računara drugom računaru. Decembra 1969. ARPANET mreža se sastojala od 4 računara, a 1971. godine, ARPANET je povezivao 23 računara.

Najznačajniji dan za razvoj inteneta bio je 1972. godine, kada ARPANET prelazi iz vojnog projekta u javni projekat. 1974. godine, ARPA naučnici su osmislili protokol koji omogućuje različitim mrežama međusobnu komunikaciju. Taj protokol se naziva transmission control protocol/internet protocol (TCP/IP) i danas se koristi kao protokol za slanje i primanje podataka u mrežama računara.

Tokom 70-ih i početkom 80-ih godina, umrežavali su se računari širom sveta. Sve do 1982. godine ARPANET je bio stub tih mreža. Te davne 1982 godine, TCP/IP protokol je konačno implementiran u postojeće mreže, i postojeće mreže su povezane u jednu globalnu mrežu nazvanu Internet.

Danas, internet je postao naša svakodnevnica, gotovo da nema računara koji nema mogućnost internet konekcije, a sve je veći broj računara koji imaju stalnu, neprekidnu vezu sa internetom. Servisi i mogućnosti Interneta nam svakodnevno pružaju veliku količinu zabave, ali nam takođe i pomažu u svakodnevnim poslovnim aktivnostima, kao i u komunikaciji. Čak je i teško zamisliti kako bi život izgledao bez Interneta.

No comments:

Post a Comment