Saturday, September 17, 2011

Just Cause 2 recenzija





Just Cause 2 je akciona igra čiji je izdavač dobro poznata kompanija Eidos Interactive. Radnja igre se odigrava na ostrvu Panau u Aziji. Vaše ime je Rico Rodriguez, operativac „Agencije“, i poslati ste na pomenuto ostrvo sa ciljem da oborite vladavinu tiranina i diktatora po imenu Pandak "Baby" Panay. 




Posle spuštanja padobranom na pomenuto ostrvo, prepušteni ste sami sebi. Cilj koji je pred Vama možete ispuniti jedino izazivanjem haosa u što većim razmerama. Ipak, da bi ispunili Vaš cilj morate se pridružiti kriminalnim strukturama na ostrvu, kako bi dobili njihovu pomoć. Na ostrvu postoje tri kriminalne strukture, kojima ćete se pridružiti i od kojih dobijate misije čijim rešavanjima povećavate zonu uticaja i otključavate druge dodatne misije, kao i glavne misije igre. Glavnih misija u igri ima veoma malo, što je i mana igre, ali i kada završite glavne misije, igru možete nastaviti da bi rešili sve dodatne misije. Uglavnom, misije se svode na prelaska sa lokacije A na lokaciju B, uništavanje određenog objekta ili eliminisanje određenog neprijatelja, a zatim povratak na lokaciju A, za određen vremenski period.



U pitanju je „open-world“ akciona avantura, što znači da se slobodno možete kretati celim ostrvom, bez ikakvog ograničenja. Ostrvo je prepuno malih naselja, vojnih baza, aeorodroma, sa jasno označenim ciljevima za uništavanje kao što su rezervoari goriva, vode, benzinske pupme, radio antene... Uništavanjem tih objekta dobijate haos poene, a po sakupljanju 100% haos poena osvajate naselje, i povrećate zonu uticaja. Takođe, u svakom naselju postoje delovi oružja ili vozila koja možete sakupiti i kojima možete nadograditi oružja i vozila. Ipak, izazivanjem haosa i destrukcije postajete meta lokalne policije, što vodi u neizbežan sukob sa istoimenim čuvarima zakona na ostrvu.


U igri postoje nekoliko standardnih oružja za ovakav tip igre, kao što su pištolji, puške i bombe, a oružja i municiju sakupljate od nastradalih protivnika. Takođe, oružja, kao i vozila, možete kupiti i na crnoj berzi. Tokom igre, otključavaju se nova oružja i nova vozila koja možete kupiti putem crne berze. Za kupovinu opreme putem crne berze dovoljno je pozvati prodavca, i Vaša narudžbina će brzom poštom, odnosno helikopterom crne berze biti poslata na Vašu trenutnu adresu, hm, odnosno na Vašu trenutnu lokaciju.



Kretanje u igri je moguće raznim vozilima, kao što su motori, automobili, tenkovi, avioni, helikopteri i razne vrste čamaca. Pravu poslasticu u igri čine dve stvari od kojih se pomenuti heroj igre, Rico Rodriguez, nikad ne odvaja, a to su padobran, kao i kuka kojom se možete zakačiti na gotovo sve objekte u igri, zgrade, drveće ili vozila. Kukom se možete popeti na zgradu, a zatim dok se spuštate padobranom možete iz vazduha pucati na protivnike. Takođe, kuku možete upotrebiti i za otmicu helikoptera i drugih vozila. Naravno, kuku možete upotrebiti i za spajanje dva objekta, pa je vrlo interesantno spajanje neprijatelja sa automobilom ili helikopterom u pokretu, ili obaranje protivnika sa velike visine.



I sa grafičke strane, igra je urađena perfektno, a posebno su spektakularne ekspolizije prilikom uništavanja objekta. Poboljšana verzija Avalanche grafičkog pogona koji igra koristi omogućuje brzu detekciju koalizije, odnosno dodira igrača sa okolinom, čime se dobija utisak realne interkacije igrača sa objektima u igri. Zvučni efekti su baš onakvi kakve i treba očekivati za ovaj žanr igre, jako glasne eksplozije, zvuk vetra tokom spuštanja padobranom, fijuci metaka pored igrača...



Sve u svemu, igra simulira akcione filmove čak i previše dobro. Pružiće Vam sate i sate nezaboravne i brze akcije bez prestanka, sa velikom količinom eliminisanih neprijatelja i uništenih objekata koji će ostati iza Vas...

No comments:

Post a Comment