Saturday, September 17, 2011

Šta je IRC

IRC (Internet Relay Chat) je servis interneta koji omogućuje razgovor u realnom vremenu. Postoje i drugi servisi i programi koji omogućuju razgovor u realnom vremenu, ali u ovom broju upoznaću Vas sa IRC-om.

IRC je nastao krajem avgusta 1988. godine, na Oulu univerzitetu u Finskoj, a autor IRC-a je Jarrko Oikarinen.

Servis za komunikaciju u realnom vremenu IRC možete koristiti na dva načina. Jedan način je putem programa, a najpoznatiji program te namene je mIRC. Drugi način je putem web browsera (Internet Exploer, Firefox, Opera…) i pristup internet stranici koja sadrži takozvani Java aplet za korišćenje IRC-a. Korišćenjem i jednog i drugog načina, Vi u stvari pristupate određenom IRC serveru.

Svaki IRC server sadrži određene tematske kanale, na primer: #18+ za osobe od 18 godina, #25+ za osobe od 25 godina, i mnoge druge. Ti kanali se obeležavaju prefiksom #. Vi, kao korisnik IRC-a, možete pristupiti nekom kanalu, a možete i kreirati svoj kanal. Omogućeno Vam je da razgovarate sa svim osobama na kanalu, javno, i tom prilikom će svi korisnici na kanalu videti Vaše poruke, a možete i privatno razgovarati sa pojedinačnim osobama. Prilikom pristupa nekom IRC serveru, morate upisati Vaš nadimak, ime kojim ćete se predstavljati na IRC kanalima, kao i drugim IRC korisnicima. Nadimak možete i registrovati, tako da niko drugi ne može da koristi Vaš nadimak.

Na IRC-u postoje i korisnici sa specijalnim statusima. To su vlasnik kanala, koji ima sva prava vezana za kanal i podešavanja kanala, kao i operateri. Operatere ćete prepoznati po znaku @ ispred nadimka korisnika. Zadatak operatera je upravljanje kanalom, odnosno uglavnom izbacivanje korisnika sa neadekvatnim ponašanjem ili neadekvatnim nadimcima.

Osim razgovora, putem IRC-a je moguće slati i fajlove drugim korisnicima. Ipak, savet je da ne primate fajlove od nepoznatih osoba, kao i da ne otvarate web linkove koje dobijate od nepoznatih osoba, jer je sam IRC zloupotrebljen i može se iskoristiti za slanje i širenje kompjuterskih virusa.

No comments:

Post a Comment