Saturday, September 17, 2011

Igrajte se na Facebook sajtu...



Facebook je svima dobro poznat socijalni web sajt čiji je cilj povezivanje i ostvarivanje kontakta sa prijateljima i poznanicima. Ipak, Facebook nudi i mnogo više od toga, kao što je korišćenje brojnih aplikacija u okviru Vašeg Facebook profila. Neke od tih aplikacija su i naravno igre...


Sledeći moto Facebook sajta koji glasi povezivanje sa prijateljima i poznanicima i ostvarivanje prijateljstva, i same igre koje možete igrati na Facebook sajtu prati isti motiv. Nije u pitanju samo igranje igre, već i saradnja sa drugim igračima, koje te igre i čine zanimljivim. U pitanju su igre u kojima učestvuje veliki broj igrača. U svim igrama koje je moguće igrati na Facebook sajtu, način igranja je isti, a igranje se velikim delom svodi na saradnju sa drugim igračima. Saradnja sa drugim igračima tokom igre se uglavnom svodi na slanje poklona drugim igračima, koji se mogu korisno upotrebiti tokom same igre. Takođe, igrači tokom igre dolaze do raznih objekta potrebnih tokom igre, zavisno od same igre. Takve poruke se objavljuju na zidu poruka Vaših Facebook prijatelja, a zatim Vaši prijatelji mogu jednim klikom na link iz poruke i sami dobiti potreban objekat. Vrlo često, bez pomoći prijatelja ne možete napredovati u igri. U tekstu koji sledi upoznaćete se sa najpopularnijim igrama na Facebook sajtu, a to su FarmVile i Mafia Wars.

FarmVille


FarmVille je miroljubiva igra, a kao što i sam naziv igre govori, cilj igre je održavanje farme. Po podacima sa Facebook sajta, u pitanju je igra koju mesečno igra više od 80 miliona igrača. Zaista impresivan broj igrača. Na početku igre na raspolaganju Vam je farma male površine, a napredovanjem kroz igru otvaraju Vam se i nove mogućnosti koje uključuju i proširenje Vaše farme. Ipak, za proširenje farme je osim određenog nivoa potrebno i imati određen broj komšija, odnosno prijatelja sa kojima zajedno igrate igru. Na raspolaganju Vam je i mogućnost obilaska farmi Vaših komšija u igri. Tokom igre, sadite voće i povrće, uzgajate životinje, i time stičete iskustvene poene. Sticanjem određenog broja iskustvenih poena napredujete na sledeći nivo. Takođe, u igri dobijate i novac koji zatim koristite na kupovinu novih sadnica i novih zgrada ili dekorativnih objekta. Za izgradnju pojedinih objekta, zgrada tokom igre, povremeno je potrebno sakupiti određeni broj materijala, a te materijale možete dobiti samo uz pomoć drugih igrača.

Mafia Wars


Mafia Wars je za razliku od prethodno opisane igre ne tako miroljubiva igra. U pitanju je kompleksnija igra od prethodne, sa većim brojem dodatnih mogućnosti, a cilj je pobeda nad mafijama drugih igrača. Svaki igrač može u svojoj mafiji imati i do 500 igrača, čime povećava snagu svoje mafije. Ovu igru, po podacima sa Facebook sajta igra više od 24 miliona igrača mesečno. Osim rata protiv drugih igrača, u saradnji sa svojim prijateljima, igra sadrži i misije, odnosno poslove koje završavate i kojima stičete iskustvene poene i novac u igri. Prilikom izvršenja pomenutih misija, povremeno možete zatražiti pomoć od drugih igrača, a od svakog dobijate dodatne iskustvene poene i novac. Takođe, u igri možete kupovati razne nekretnine kojima stičete novac, a imate mogućnost i krađe novca od drugih igrača. Svaki igrač ima određenu količinu energije koja se troši izvršavanjem poslova, a vremenom se obnavlja. Svakim napredovanjem na sledeći nivo igrač dobija poene koje može upotrebiti za povećanje snage, odbrane, ili količine enegije ili zdravlja. Tokom igre, kupujete ili dobijate od drugih igrača opremu kao što su oružja i vozila koja služe povećanju vaše snage i odbrane.

Proizvođač pomenutih igara je mlada kompanija po imenu Zynga (http://www.zynga.com), koja u svom asortimanu sadrži još veliki broj igara kao što su FishVille, Cafe World, Pet World, Treasure Isle i mnoge druge, među kojima ćete sigurno naći igru po Vašem ukusu. Kompanija je osnovana januara 2007. godine. Čak i sama kompanija Zynga tvrdi da je misija njihovih igara povezivanje osoba i sklapanje prijateljstva, zbog čega je i igranje tih igara u okviru Facebook sajta pun pogodak.

Da bi uživali u nekoj od pomenutih igara, morate dodati aplikaciju igre Vašem Facebok profilu. Najlakši način za pronalaženje igre je korišćenjem opcije za pretragu Facebook aplikacija i pronalaženjem same igre, a zatim dodavanje aplikacije igre Vašem facebook profilu, a adresa Facebook stranice kojom možete pronaći igre, kao i druge aplikacije je http://www.facebook.com/apps/.

I za kraj ovog teksta, još jedan mali savet. Ukoliko bi želeli da probate neku od ovih igara, ali se plašite da nećete naći dovoljan broj prijatelja koji igraju identičnu igru, postoji lak način za povezivanje sa igračima te igre. Posetom foruma na sajtu proizvođača igara (http://forums.zynga.com/) koji je namenjen diskusijama vezanim za igre, imate na raspolaganju opciju objavljavanja linka, web veze, ka Vašem Facebook profilu, čime ćete omogućiti drugim igračima da vas dodaju na Facebook listi prijatelja i da na taj način zajedno učestvujete u igri. Takođe, i sami možete pronaći druge igrače, koje možete dodati na Vašoj listi prijatelja da bi zajedno uživali u igrama.

No comments:

Post a Comment