Saturday, September 17, 2011

Besplatni, a korisni programi...

Računar koji posedujete, bez dodatnih programa je praktično neupotrebljiv. Da bi koristili sve mogućnosti koje računari pružaju, neophodni su nam dodatni programi raznih namena. Veliki broj programa su komercijalni, skupi programi, ali da li ipak možemo bez tih programa. Možemo, koristeći besplatne alternativne programe, a neki od njih su ako ne bolji, onda po kvalitetu jednaki komercijalnim programima. U tekstu koji sledi upoznaćete se sa nekoliko kvalitetnih multimedijalnih programa koje možete besplatno instalirati i koristiti na vašem računaru, a koji će pri tome najmanje opteretiti Vaš računar.

IrfanView 4.30


Irfan View je program za pregled i obradu slika. Autor ovog programa je Irfan Skiljan, poreklom iz Bosne. Po podacima sa zvaničnog sajta, od 2003 godine, svakog meseca više od milion korisnika preuzme ovaj program. Osim standardnog pregleda svih slika u odredjenom folderu u obliku malih sličica, i pregleda pojedinačne slike, program poseduje i razne alate za manipulaciju slika, kao što su odsecanje dela slike, korekcija boja, promena dimenzija slike, kao i mogućnost promena formata slike. Uz pomoć dodataka za program koji se mogu naknadno instalirati, ovaj program se iz programa za pregled slika pretvara u puni multimedijalni program kojim možete snimiti slajdove slika na CD/DVD disku, gledati video snimke, ili slušati muziku u raznim formatima kao što su MP3 i WMA. Dodaci se, kao i sam program, mogu preuzeti sa oficijalnog web sajta programa. Vredno je pomenuti da je program izuzetno brz i da zahteva vrlo malo prostora na hard disku. Verzija programa 4.27 koju možete preuzeti putem linkova sa oficijalnog web sajta je „teška“ samo 1.33 MB. Oficijalni web sajt pomenutog programa je http://www.irfanview.com.

GOM Player 2.1.33.5071


Gom Player je program koji omogućuje gledanje filmova i video snimaka. Program sadrži sve standardne mogućnosti kao što su pregled prevoda uz filmova, korekcija boja, ali i dodatne prednosti u odnosu na druge programe ovog tipa programa. Naime, da bi pregledali filmove i druge video zapise, potrebni je da na računaru imate instalirane kodeke. Ukoliko nemate instalirane odgovarajuće kodeke, film nećete moći da reprodukujete, i dobićete samo crnu sliku i ton filma. Prednost ovog programa je što uz sam program dolaze i najzastupljeniji kodeci, kao što su kodeci za reprodukciju DivX, XviD, FLV1, AC3, OGG, MP4, H263 audio i video formata, tako da nije neophodno zasebno preuzimati i instalirati kodeke. Ipak, ukoliko naiđete na multimedijalni fajl koji ne možete da reprodukujete zbog nedostatka kodeka, program sadrži i Codec Finder, deo programa koji će sam na internetu pronaći i preuzeti odgovarajući kodek. Još jedan deo programa vredan pomena je Subtitle Explorer, a to je deo programa koji omogućuje manipulaciju i korekciju prevoda za filmove, kao što su korekcija prikaza prevoda, kako bi se prikaz prevoda sinhronizovao sa filmom, ili jednostavna izmena prevoda. Ukoliko u istom folderu imate fajl filma i fajl prevoda pod istim nazivom, prevod će biti automatski učitan i reprodukovan zajedno sa filmom. Prikaz prevoda možete sami podesiti po vašim željama. Na raspolaganju su Vam izbor fonta prevoda, veličine fonta, kao i boje prevoda. Ukoliko imate potrebu da scenu iz fima snimite u obliku slike, Screen Capute deo programa će Vam to omogućiti. Ne samo što možete pojedinačnu scenu snimiti u obliku slike, već možete snimiti i seriju vezanih slika, kako bi lakše kasnije izabrali željenu sliku. Osim klasičnih video zapisa, program može reprodukovati i DVD filmove za zvukom u 5.1 formatu. Oficijalni web sajt sa koga možete preuzeti program je http://www.gomlab.com, a instalaciona verzija programa je veličine 6.93 MB. Program radi pod oprerativnim sistemima Microsoft Windows 98SE, Me, 2000, XP, 2003, Vista i Windows 7, a kada se instalira zauzima oko 20 MB hard disk prostora. Ostali zahtevi programa su veoma minimalni, a to je računar sa procesorom na minimum 300 MHz, i 16 MB radne memorije, što drugim rečima znači da će program bez problema funkcionisati na bilo kom računaru sa Windows operativnim sistemom.

AIMP v2.61 Build 583


Aimp je program za reprodukciju muzičkih fajlova. Poslednja stabilna verzija nosi oznaku v2.61 Build 583, i izdata je 10. Novembra 2010 godine. U pitanju je program koji omogućuje preslušavanje raznih vrsta audio fajlova u formatima kao što su MP1, MP2, MP3, AAC, AC3, WAV, CDA, WMA i mnogim drugim formatima, a takođe moguće je i slušanje online radio stanica. Program nudi standardne funkcije kao što su kreiranje liste pesama (fajlova) koje želite da preslušate, zatim fino podešavanje ekvilajera, sa ugrađenim podešavanjima za dobijanje raznih zvučnih efekata. Ukoliko imate naviku da spavate uz muziku, tajmer funkcija programa će nakon određenog vremena koje možete sami podesiti automatski isključiti računar. Takođe, osim preslušavanja muzike, bitna funkcija ovog programa je konvertovanje muzičkih fajlova iz jednog formata u drugi, i mogućnost snimanja sadržaja audio diskova u MP3, ili neki drugi audio format. Moguće je i snimanje zvuka sa nekog spoljašnjeg izvora zvuka, bilo da li su je to mikrofon, ili audio uređaj povezan na linijski ulaz zvučne kartice računara. Izgled samog programa možete promeniti preuzimanjem nekog dodatnog „skina“, a i samu funkcionalnost programa možete proširiti preuzimanjem dodataka, kao što je na primer SonyEricsson Bluetooth Control koji omogućuje kontrolu nad programom putem mobilnog telefona i bluetooth konekcije telefona sa računarom. Poslednja verzija programa je veličine 7.60 MB, i možete je preuzeti sa oficijalnog web sajta programa na internet adresi http://www.aimp2.us.

No comments:

Post a Comment