Saturday, September 17, 2011

Održavanje računara

Vaš računar je poput Vašeg automobila. Ukoliko redovno ne vršite redovnu kontrolu i održavanje automobila, vremenom će početi sve lošije da se kreće, dok na kraju ne postane praktično neupotrebljiv. Da bi automobil održali u ispravnom stanju, morate da često vozite automobil kod automehaničara na kontrolu, ali možete i sami da izvršite određene provere i kontrole. Ipak, obzirom da je ovo rubrika posvećena računarima, u tekstu koji sledi nećete se upoznati sa održavanjem automobila, već sa nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaš računar samostalno održavate u ispravnom stanju.

Defragmentacija...


Prilikom upisa podataka na hard disku Vašeg računara, na uređaju čija je namena skladištenje podataka, podaci, odnosno fajlovi se upisuju u nekoliko delova. Ti delovi se drugačije nazivaju fragmenti. Vrlo često se dešava da fragmenti nekog fajla nisu upisani u kontinuitetu, već je na primer jedan deo fajla na početku hard diska, a drugi recimo na sredini ili na kraju hard diska. Hard disk poseduje takozvanu glavu za čitanje, kojom čita podatke sa magnetnog medijuma. Da bi hard disk pročitao fajl čiji fragmenti nisu upisani u kontinuitetu, glava hard diska će morati stalno da se kreće sa nekoliko mesta na medijumu kako bi pročitala taj fajl. Time je usporeno učitavanje podataka, ali se takođe i smanjuje vek trajanja hard diska. Da bi rešili problem, i ubrzali učitavanje podataka potrebno je izvršiti defragmentaciju koja će pomenute delove fajlova premestiti tako da oni budu upisani na hard disku u kontinuitetu.

Defragmentacija podataka na hard disku se uglavnom izvršava u nekoliko jednostavnih koraka. Prvi korak je startovanje programa koji izvršava defragmentaciju, a zatim startovanje opcije u programu za defragmentaciju. Prilikom startovanja defragmentacije, program će prvo izvršiti analizu podataka na hard disku, a zatim će aktivirati izvršenje defragmentacije. Zavisno od stanja podataka na hard disku i količine podataka može da traje i više od nekoliko sati.

Svaka verzija Windows operativnog sistema poseduje ugrađen program za defragmentaciju, pod nazivom Disk Defragmenter, koji može poslužiti ukoliko nemate program za defragmentaciju drugih proizođača. Ipak, postoje programi drugih proizvođača koji taj posao obavljaju kvalitetnije, i koji poseduju razne dodatne opcije i dodatne mogućnosti. Jedna od tih opcija je izvršenje defragmetacije pre samog startovanja Windows operativnog sistema, jer je neke fajlove nemoguće defragmentovati kada je sam operativni sistem startovan. Takođe, tu su i opcije zakazivanja defragmentacije, kako bi se defragmentacija startovala uvek u zadato vreme, na primer svakog ponedeljka, ili određenog dana u mesecu. Jedna od korisnik opcija koju poseduju ostali programi za defragmentaciju je i automatsko startovanje defragmentacije kada računar nije zauzet, pa će se defragmentacija automatski startovati ukoliko ništa ne radite na računaru.

Izuzev pomenutog Disk Deframenter programa, za defragmentaciju možete koristiti neki od sledećih kvalitetnih programa: PerfectDisk (http://www.raxco.com/), O&O Defrag (http://www.oo-software.com).

Registry baza


Nekada davno, još pre pojave Windows operativnog sistema, programi su informacije potrebne za svoj rad čuvali u takozvane inicijalne fajlove. Kako bi se ti podaci objedinili na jednom mestu, programeri Microsofta, proizvođača Windowsa, osmislili su jedinstvenu bazu koju operativni sistem i prateći programi koriste za čuvanje raznih podatke, i tu bazu su nazvali Registry baza. Na primer, sve promene vezane za operativni sistem izvršene iz Control Panel-a se upisuju i isčitavaju iz Registry baze. Takođe, tu bazu i većina programa koristi za skladištenje informacije bitnih za rad programa, kao i razna podešavanja programa. Vremenom, instalacijom raznih programa i igara, veličina Registry baze se povećava. Sa povećanom Registry bazom usporava se rad sistema i programa, odnosno vreme potrebno programima da pronađu potrebne informacije u toj bazi. Ne bi bilo nikakvih problema kada bi deinstalacijom pojedinih programa bili obrisani i podaci o tim programima iz Registry baze, ali često ti podaci ostaju upisani iako je sam program deinstaliran. Takođe, nepravilno upisani podaci u Registry bazi mogu narušiti stabilnost rada operativnog sistema.

Za održavanje Registry baze u ispravnom stanju takođe postoje namenski programi. Zadatak tih programa je brisanje nepotrebnih informacija iz Registry baze, ali i popravka neispravnih podataka u bazi. Obzirom da, kao što je već pomenuto, neispravni podaci u Registry bazi mogu dovesti do nestabilnosti operativnog sistema, svi programi za održavanje Registry baze nude opciju kreiranja i vraćanja rezervne kopije baze, što je jako preporučljivo izvršiti pre startovanja operacije održavanja Registry baze.

Jedan od programa za održavanje Registry baze je besplatan program pod nazivom CCleaner (http://www.piriform.com/). Osim održavanja Registry baze, program sadrži i opcije za brisanje nepotrebnih programa sa hard diska. Takođe, programi kao što su TuneUp Utilities (http://www.tune-up.com/) i System Mechanic (http://www.iolo.com/), između ostalih mogućnosti za održavanje računara, sadrže i mogućnost održavanja Registry baze.

No comments:

Post a Comment