Saturday, September 17, 2011

Microsoft Office 2010

Svakih nekoliko godina, kompanija Microsoft objavljuje novu verziju poznatog paketa programa pod nazivom Microsoft Office. Poslednja verzija nosi naziv Microsoft Office 2010 i sadrži veliki broj poboljšanja.






 Microsoft Office 2010 izdanja

Microsoft Office 2010 paket programa postoji u nekoliko izdanja, kao što su Home and Student, Home and Bussiness, Standard i Profesional. Home and Student izdanje sadrži programe Word, Excel, PowerPoint i OneNote. Home and Bussiness izdanje je prošireno programom Outlook, dok Standard izdanje sadrži i program Publisher. Od pomenutih izdanja najbogatije izdanje Office 2010 paketa je Profesional koje sadrži sve pomenute programe, uključujući i program Access.

Poboljšanje interfejsa

Upoređujući Office paket sa prethodnom verzijom, jedna od najuočljivijih razlika je File traka sa opcijama. Za razliku od prethodne verzije kod koje je logo Office paketa otvarao opcije za snimanje, štampu, kao i za druge operacije sa dokumentima, u novoj verziji izborom opcije File otvara novu stranicu sa setom pomenutih opcija i alata, poznaziju kao Backstage. Ukoliko Vam je potrebno izvršenje kompleksnijih operacija od snimanja i štampanja dokumenata, Backstage nudi interaktivni interfejs koji olakšava, i svakako ubrzava izvršenje operacija.

Traka sa opcijama



Traka sa opcijama, uvedena u prethodnoj verziji Office paketa je i dalje u igri. Imena opcija su identična u svim aplikacijama Office paketa. Takođe, traku sa opcijama je moguće kompletno podesiti po Vašim željama i potrebama. Ukoliko želite da Vaš dokument vidite preko celog ekrana, bez dodatnih ikona, traku sa opcijama je moguće i minimizovati.

Word 2010

Word program je dobro poznat program za obradu tekstualnih dokumenata. Prva značajna izmena koju možete primetiti u Word 2010 programu je značajno brže startovanje programa, koje je i do 3 puta brže od prethodne verzije. Zatim, poboljšanja vredna pomena su poboljšanja po pitanju zaštite, formatiranog kopiranja i obrada slika.

Word 2010 sadrži mogućnost zaštićenog pregleda dokumenata. U zaštićenom pregledu dokumenata nije moguće vršiti izmene dokumenata, a takođe nije moguće ni izvršenje makro komandi i ActiveX kontrola dodatih dokumentu, čime se smanjuje mogućnost za širenje virusa putem Word dokumenata.


Obzirom da je MS kompanija došla do zaključka da mnogi korisnici često kopiraju tekstove i slike između raznih aplikacija, uveo je funkciju formatiranog kopiranja, kojom tekst i slike koje želite da ubacite u Word dokument možete dodatno formatirati i obraditi.

Nove mogućnosti za obradu slika ubačenih u Word dokument su mogućnost isecanja delova slike, uklanjanja pozadine, dodavanja okvira i senka.

Excel 2010

Excel, program za tabelarna izračunavanja i kreiranje grafikona nije pretrpeo vidljive značajne izmene. Ipak, povećana je brzina, kao i preciznost izračunavanja. Kao i u Excel 2007 programu, novi Excel dokument sada može sadržati čak 1,048,576 redova, dok je u Excelu 2003, kao i ranijim verzijama taj broj bio ograničen na 65,536. Ukoliko radite sa tabelama sa velikom količinom podataka, ipak imate razloga za prelazak na novu verziju programa.

PowerPoint 2011

PowerPoint je program za izradu prezentacija. Jedna od novih mogućnosti PowePoint programa je PowerPoints Broadcast. Koriteći pomenutu funkciju, vaše prezentacije možete u realnom vremenu emitovati putem Interneta. Da bi koristili tu mogućnost, morate posedovati besplatan Windows Live nalog. Onog trenutka kada izabere emitovanje Vaše prezentacije, otvoriće se Windows Live aplikacija, i dobićete web link na kome će Vaša prezentacija biti vidljiva. Zatim, taj web link morate podeliti sa osobama kojima želite da prikažete Vašu prezentaciju direktno sa Vašeg računara.



Ukoliko želite da ubacite slike u Vašu prezentaciju, na raspolaganju Vam je isti set alata za obradu slika kao i kod programa Word 2010. Tu su mogućnosti za isecanje slike, uklanjanje pozadine, dodavanje okvira...

OneNote 2010

Program OneNote 2010 je sada sastavni deo svih izdanja Office 2010 paketa. U pitanju je program za vođenje raznih vrsta beleški i podsetnika. OneNote 2010 je prva verzija OneNote programa koja sadrži Office traku sa opcijama. Kao i kod svih drugih programa iz paketa Office, traku sa opcijama je moguće u potpunosti podesiti Vašim potrebama, dodavanjem ili uklanjanjem raznih opcija.

Verovatno najznačajnija novost OneNote programa je mogućnost čuvanja Vaših beleški na internetu, čime ćete omogućiti pristup Vašim beleškama sa bilo kog računara, i čime ćete i drugim korisnicima omogućiti pristup Vašim beleškama. Za čuvanje beleški na internetu potrebno je imati besplatan Windows Live nalog.

Outlook 2010

Outlook program je program za rad sa elektronskom poštom. Mnogi korisnici često poistovećuju Outlook Express, koji dolazi kao deo Windows operativnog sistema, sa programom Outlook iz Office paketa. Ipak, to su dva sasvim različita programa. Standardni Outlook Express program omogućuje samo rad sa elektronskom poštom. Outlook program iz paketa Microsoft Office nudi i dodatne funkcije, kao što su kreiranje podsetnika i beleški.


Bitna novina Outlook 2010 programa je funkcija pod nazivom Social Connector. Korišćenjem pomenute funkcije, kada čitate email, u panelu sa pregledom panela videćete i podatke o pošiljaocu emaila, preuzete sa raznih socijalnih sajtova. Trenutno se podaci o pošiljaocima preuzimaju sa socijalnih sajtova kao štu su dobro poznati socijalni sajtovi Facebook i MySpace.

Sistemski zahtevi


Da bi uživali u prednostima novog Office paketa potrebno je da Vaš računar bude opremljen jednim od sledećih operativnih sistema: Windows XP SP3, Windows Vista SP1, Windows 7 ili Windows Server 2008. Zatim, neophodno Vam je najmanje 3GB slobodnog prostora na hard disku, kao i 256MB radne memorije, i procesor sa radnim taktom od najmanje 500MHz. Ukoliko Vaš računar ispunjava pomenute uslove, Vaš svakodnevni rad možete učiniti ugodnijim korišćenjem Microsoft Office 2010 paketa programa.

No comments:

Post a Comment