Saturday, September 17, 2011

OpenOffice 3


Ukoliko posedujete računar, zasigurno će Vam biti potrebni programi za obradu teksta kao što su Microsoft Word, programi za izradu multimedijalnih prezentacija kao što je Microsoft PowerPoint, ili pak program za tabelnarna izračunavanja poput programa Microsoft Excell. Svi pomenuti programi se mogu naći u paketu programa Microsoft Office, čija cena od par stotina eura nije zanemarljiva. Ipak, postoji i besplatna alternativa pomenutim progamima, koja i predstavlja jedinu i direktnu konkurenciju Microsoft Office paketu programa.

OpenOffice 3 je paket programa koji sadrži programe Writer (obrada teksta), Calc (tabelarna izračunavanja), Impress (izrada multimedijalnih prezentacija), Draw (izrada skica i grafikona) i Base (rad sa bazama podataka). OpenOffice paket se može preuzeti putem interneta i koristiti besplatno, bez ikakvih restrikcija, bilo u privatne ili poslovne svrhe. OpenOffice 3 paket programa možete preuzeti u verziji za Windows opererativne sistema, ali takođe i u verziji za Linux operativne sisteme i Max OS operativne sisteme. Poslednja verzija nosi oznaku OpenOffice 3.3.0, a veličina instalacionog fajla iznosi oko 130MB, i može se preuzeti sa oficijalnog OpenOffice web sajta (http://www.openoffice.org/).


OpenOffice je kompatibilan sa ISO standardnom dokumenata. Drugim rečima, bez problema ćete moći da pregledate i obrađujete i dokumente kreiranje u Microsoft Office programima.

Program za obradu teksta, Writer, sadrži sve što očekujete od programa za obradu teksta, od funkcija kao što su automatska ispravka otkucanog teksta, pa do funkcija za dodavanje tabela i slika, kao i sadržaja dokumenta. Bilo da li Vam je potrebno samo da otkucate belešku od nekoliko redova, ili kompletnu knjigu od nekoliko stotina ili hiljada strana, Writer će Vam pružiti sve potrebne funkcije i alate kako bi posao završili brzo i lako.


Calc, alternativa programu Excell, omogućiće Vam tabelarna izračunavanja i izradu grafikona, bilo da li Vam je potrebno progračunavanje kućnog budžeta, ili kompleksne računske operacije sa velikom količinom podataka. Osim funkcija za izračunavanja i sumiranja, kao i kod prethodno pomenutog programa, i Calc program sadrži razne funkcije za formatiranje unetih podataka.

Impress je impresivna aplikacija za izradu multimedijalnih prezentacija. Sadrži alate koji će Vaše prezentacije obogatiti 2D i 3D slikama, kao i raznim specijalnim efektima. Prezentacije koje napravite u ovom programu možete distribuirati korisnicima u velikom broju različitih formata, kao što su PDF format, zatim HTML format (web sajt), a takođe i u Flash formatu.

Draw program će Vam omogućiti izradu skica, kao i kompleksnih crteža. Objektima koje nacrtate možete manupulisati na više načina, možete ih rotirati, i možete dodati razne efekte. Takođe, Smart Connector funkcija ovog programa omogućuje lako i jednostavno kreiranje dijagrama.

Base program služi za rad sa bazama podataka. Omogućuje Vam kreiranje sopstvene baze sa podacima, kreiranje formi za unos i obradu podataka, kao i raznih izveštaja. Kreiranje baza, formi i izvrštaja je olakšano korišćenjem čarobnjaka, koji je Vas korak po korak provesti kroz proceduru izrade baze.

Iako OpenOffice možda i ne sadrži sve mogućnosti i funkcionalnosti koje sadrže Microsoft Office programi, funkcije koje nudi su i više nego dovoljne kako prosečnim, tako i naprednim korisnicima računara. Obzirom na to da je OpenOffice potpuno besplatan, predstavljaće pravo rešenje i finansijsku uštedu velikom broju korisnika računara, pa je preporučljivo isprobati ovaj paket programa pre nego što se odlučite za kupovinu skupog Microsoft Office paketa programa.

No comments:

Post a Comment