Saturday, September 17, 2011

Facebook – Vaše mesto na Internetu...

Po rečima osnivača sajta, Marka Zuckerberga, Facebook je sajt čiji je cilj povezivanje osoba putem Interneta, koje se u stvarnom životu već poznaju, za razliku od drugih socijalnoj sajtova. Kao što i sama početna stranica sajta Facebook navodi, sajt omogućuje povezivanje i socijalizaciju osoba sa bliskim osobama, kao i sa osobama koje rade, studiraju ili žive u bliskoj okolini.



Razvoj Facebook sajta

Sajt Facebook je nastao 2004. godine. Osnivač sajta je Mark Zuckerberg, bivši student Harvard univerziteta. U početku, sajt je bio namenjen samo povezivanju studenata Harvard univerziteta, kako bi studenti komunicirali putem Interneta. Posle nekog vremena, omogućeno je i članstvo studenata drugih univerziteta. Sve veći broj škola, univerziteta, i kompanija se priključivao sajtu, da bi na kraju članstvo na sajtu bilo dozvoljeno svim osobama starijim od 13. godina. Danas, Facebook koristi više od 10 miliona aktivnih korisnika širom sveta.

Registracija

Da bi se registrovali, potrebno je imati validnu email adresu. Nakon završene registracije možete uređivati svoj profil, osnovne lične podatke, podatke o mestu stanovanja, škole, kao i ostalih Vaših aktivnosti, a možete postaviti i Vaše fotografije. Takođe, možete pristupiti nekoj od mreža, organizovanih po gradovima, radnim mestima, školama ili regionima. Obzirom da se sajt finansira od reklama, registracija na sajtu je potpuno besplatna.

Korišćenje sajta

Kao što je već pomenuto, sajt predstavlja socijalnu mrežu sa ciljem povezivanja osoba. Korisnicima sajta je omogućeno pronalaženje osoba putem pretrage, po imenu i prezimenu. Kada pronađete osobu sa kojom želite da ostvarite kontakt, tu osobu možete dodati u listu prijatelja. Sa osobama iz Vaše liste prijatelja možete kontaktirati slanjem privatnih poruka, a možete i razgovarati u realnom vremenu sa osobama koje su u istom trenutku prisutne na sajtu kada i Vi.

Ostale mogućnosti sajta su postavljanje poruke na takozvanom zidu poruka (Wall), koje mogu videti svi korisnici koji posete Vaš profil, zavisno od podešavanja privatnosti.

Takođe, možete postavljati i fotografije u foto-albumu, koje mogu videti posetioci Vašeg profila.

Privatnost

Jedna od mogućnosti koju Facebook sajt pruža svojim korisnicima je kontrola privatnosti. Po vlastitim željama, korisnici mogu sakriti svoj profil, kao i fotografije od nepoznatih osoba. Ipak, iako je moguća detaljna kontrola privatnosti, tokom svog postojanja Facebook sajt se našao na meti brojnih kritičara. Kritike su dolazile i zbog toga što su informacije koje korisnici postavljaju korišćene u marketinška istraživanja, internet istrage fakulteta, kao i raznih kompanija.

Facebook danas...

Facebook je danas najpopularniji servis za socijalizaciju, sa rastućim brojem korisnika, pa je čak i prozvan „novim Internetom“, a osnivač sajta, Mark Zuckerberg, je dobio nadimak „novi Bil Gates“ (osnivač Microsoft kompanije). O vrednosti Facebook sajta najviše govori i činjenica da je Microsoft 2007. godine platio 240 miliona dolara za 1.6% akcija Facebook-a. Vredno je pomenuti i da se sajt Facebook nalazi na četvrtom mestu na top listi najposećenijih sajtova, po statistici Alexa sajta, odmah nakon Google, Yahoo i YouTube sajtova.

No comments:

Post a Comment