Saturday, September 17, 2011

Microsoft Windows 7

Windows 7 je poslednji operativni sistem, čiji je proizvođač svima dobro poznata kompanija Microsoft. Na tržištu se pojavio nakon nešto manje od tri godine od pojavljivanja prethodne verzije Windowsa. Razvoj operativnog sistema Windows 7 je počeo neposredno posle objavljivanja njegovog prethodnika, sistema pod imenom Windows Vista. Razvojno ime operativnog sistema Windows 7 je u početku bilo Blackcomb. Tokom razvoja, menja se i ime operativnog sistema u Windows Vienna, ali se finalna verzija objavljuje pod imenom Windows 7. Novi operativni sistem je namenjen korišćenju na personalnim računarima, uključujući kućne i poslovne desktop računare, kao i laptop, netbook i tablet PC računare.


Za razliku od svog prethodnika, koji je sadržao brojne inovacije, fokus novog operativnog sistema nije na uvođenju velikog broja novih inovacija, već na poboljšanju postojećih mogućnosti sistema, kao i na povećanju brzine i stabilnosti rada računara.

Windows 7 je objavljen u šest različitih izdanja, pod sledećim inenima: Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise i Ultimate. Svako izdanje postoji i u 32-bitnoj verziji, kao i u 64-bitnoj verziji. Uglavnom su najzastupljenija izdanja Home Premium, Professional, and Ultimate.

Da bi uživali u prednostima novog operativnog sistema, za 32-bitnu verziju Windows 7 sistema je potrebno da imate računar sa minimalnim radnim taktom 1GHz, sa 1GB radne memorije, DirectX 9 kompatibilnom grafičkom karticom sa WDDM podrškom, i najmanje 16GB slobodnog prostora na hard disku. Verzija Windows 7 namenjena 64-bitnim računarima naravno zahteva 64-bitni procesor sa radnim taktom od 1Ghz, i nešto veće ostale sistemske zahteve, a to su su minimum 2gb radne memorije i 20gb slobodnog prostora na hard disku.



Windows 7 okruženje je i dalje poznati Aero interfejs, sa kojim smo se prvi put upoznali u operativnom sistemu Windows Vista. Ipak, u novoj verziji operativnog sistema Aero interfejs sadrži dodatna poboljšanja. Jedno od tih poboljšanja je automatsko lepljenje aktivnih prozora uz levu ili desnu ivicu ekrana, ukoliko prozor prevučete preko leve ili desne ivice ekrana, čime ćete lako na ekranu dobiti dva prozora, jedan pored drugog, što može biti korisno prilikom kopiranja ili premeštanja fajlova. Takođe, prelaskom preko naziva programa u statusnoj liniji prikazaće se i mala sličica sadržaja prozora. Naravno, tu su i standardne mogućnosti grupisanja istih programa, kao i sakrivanja ili prikazivanja neaktivnih ikona u system tray delu statusne linije, pored sata. Dodatne izmene statusne linije su u tome da je quick launch mogućnost kompletno isključena, a zamenjena je mogućnošću lepljenja aplikacija u statusnoj liniji radi bržeg startovanja aplikacija.


 
Za razliku od prethodnih verzija Windowsa, kod kojih su određene aplikacije bile usko povezane za operativnom sistemom, u novoj verziji Windowsa moguće je kompletno ukloniti aplikacije koje ranije nije bilo moguće ukloniti, kao što su Internet Explorer ukoliko koriste neki alternativni program za pristup internet stranicama, zatim Windows Media Player, Windows Media Center, Windows Search i Windows Gadget Platform aplikacije. Četiri aplikacije koje su bile sastavni deo Windows Vista operativnog sistema nisu prisutne u Windows 7 sistemu, a to su Windows Photo Gallery, Windows Movie Maker, Windows Calendar i Windows Mail. Ipak, te aplikacije je moguće dodatno instalirati preuzimanjem besplatnog paketa programa pod nazivom Windows Live Essentials sa web sajta kompanije Microsoft.

Dodatna poboljšanja u novom operativnom sistemu su poboljšano prepoznavanje pisanja, podrška za virtuelne hard diskove, poboljšan rad na računarima sa procesorima sa više jezgara. Takođe, poboljšano je i startovanje Windowsa u vidu bržeg startovanja. Kontrolnom panelu, odakle je moguće štelovanje raznih delova operativnog sistema, su dodati i novi programi, kao što su ClearType Text Tuner, Display Color Calibration Wizard, Gadgets, Recovery, Troubleshooting, Credential Manager, Biometric Devices, System Icons i druge, čime je omogućena i veća sloboda u štelovanju operativnog sistema prema potrebama i željama korisnika.


Sve u svemu, u odnosu na prethodne verzije Windows operativnog sistema, Windows 7 verzija je operativni sistem koji radi stabilnije i brže od prethodnih verzija, i donosi sasvim novi ugođaj korisnicima računara, uz pomoć poboljšanog korisničkog interfejsa. Ukoliko ste preskočili operativni sistem Windows Vista, i prelazite na Windows 7 sa operativnog sistema Windows XP, u početku ćete imati blagih poteškoća, jer su pojedine opcije preraspoređene i drugačije, ali vrlo brzo ćete se prilagoditi novom operativnom sistemu i uživaćete u svim njegovim mogućnostima.

No comments:

Post a Comment