Saturday, September 17, 2011

YouTube – multimedija na internetu

U samom početku postojanja Interneta, surfovanje Internetom se uglavnom svodilo na pronalaženje i čitanje raznih informacija u tekstualnom obliku, i eventualnom pregledu slika. Vremenom, razvojem računara, bržih i boljih servera, programa, kao i razvojem brze internet konekcije, Internet je u svoj sadržaj uvrstio i mogućnost pregleda multimedijalnog sadržaja, video snimaka, poput gledanja TV programa na televizijskom ekranu. Postoje nekoliko Internet sajtova koji nude mogućnost postavljanja i gledanja video sadržaja, a jedan od njih je i YouTube, koji se nalazi na internet adresi www.youtube.com.

Šta je YouTube?

YouTube je web sajt razmeni video materijala, video isečaka. Posetiocima sajta YouTube omogućeno je gledanje velikog broja video isečaka, kao i postavljanje svojih video snimaka. Veliki broj video snimaka na sajtu YouTube su postavljeni od strane običnih korisnika, ali i kompanije kao što su BBC i CBS koriste YouTube sajt za postavljanje i prezentovanje svojih video materijala. Iako registracija na sajtu YouTube nije obavezna da bi gledali video snimke, samo registrovanim korisnicima je omogućeno besplatno postavljanje video snimaka. Osnovni uslov za postavljanje video snimaka jeste da video snimak ne bude veći od 1gb, i da ne traje duže od 10 minuta. Drugi uslov za postavljanje video snimaka jeste da video snimak bude u jednom od sledećih formata: AVI, 3GP MOV MP4 MPEG FLV SWF MKV (h.264). Takođe, registrovani korisnici imaju mogućnost ostavljanja komentara video snimaka, i mogu komunicirati sa drugim registrovanim korisnicima putem poruka, sličnim email porukama. Osim toga, registrovani korisnici mogu kreirati i listu video snimaka, koju kasnije mogu podeliti sa drugim korisnicima.

YouTube kanali i pronalaženje video snimaka

Video snimci postavljeni na sajtu YouTube su organizovani u kanalima, poput televizijskih kanala. Neki od kanala su komedija, sport, edukacija, politika i drugi. Na taj način, jedostavnim pristupom nekom kanalu možemo pronaći poslednje video snimke koji pripadaju određenoj grupi snimaka. Još jedan način pronalaženja određenog video snimka je putem pretrage, unosom ključnih reči vezanih za video snimak.

Šta je potrebno da bi gledali video snimke sa sajta YouTube?

Web sajtu YouTube se naravno pristupa web browserom, kao što je Internet Explorer, Mozilla Firefox ili Opera. Reprodukcija video snimaka je bazirana na Adobe Flash Player, pa je potrebno instalirati Adobe Flash dodatak za web browser za reprodukciju sadržaja u Adobe Flash formatu. Istraživanja su pokazala da 95% računara već imaju instaliran Adobe Flash dodatak. Ukoliko ipak Vaš browser ne poseduje dodatak potraban za reprodukciju multimedijalnog sadržaja u Flash format, sa adrese http://www.adobe.com/products/flashplayer možete besplatno preuzeti i instalirati dodatak. Da bi ste u potpunosti uživali u video snimcima sa sajta YouTube, potrebno je imati brzu internet konekciju, tako da je preporučljivo imati ADSL ili bežičnu internet konekciju.

Kako je nastao YouTube sajt?

Početkom 2005. godine, Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim, su se suočili sa problemom razmene video materijala, i došli su na ideju osnivanja web sajta namenjenog razmeni video materijala. U Maju 2005. godine na Internetu je objavljena test verzija sajta YouTube. Testiranje servisa YouTube sajta je završeno Novembra 2005. godine, kada je i objavljena oficijalna verzija sajta. Popularnost sajta je napredovala krupnim koracima, i u Julu 2006. godine objavljena je informacija da kornisici na sajtu YouTube postavljaju više od 65.000 video snimaka dnevno, kao i da se dnevno video snimci sa sajta pregledaju više od 100 miliona puta. Oktobra 2006, kompanija Google najavljuje kupovinu sajta YouTube, nudeći 1.65 billiona dolara. 13 Novembra 2006, sajt YouTube prelazi u vlasništvo Google kompanije. Danas, YouTube predstavlja jedan od najposećenijih Internet sajtova.

No comments:

Post a Comment