Saturday, September 17, 2011

Mogućnosti Interneta

Svemir – Finalna granica. Ovo su putovanja svemirskog broda Enterprise. Petogodišnja misija: Istaživanje novih svetova...“. Ovim rečima počinje poznata naučno-fantastična serija Star Trek, ali ja Vas neću voditi u istraživanje novih svetova. U tekstu koji sledi, vodiću Vas u istaživanje Interneta, upoznaću Vas sa nekim od mogućnosti koje pruža Internet.

World Wide Web surfovanje

Veliki broj ljudi poistovećuje WWW (World Wide Web) sa Internetom, iako su to dve sasvim različite stvari. WWW predstavlja kolekciju tekstova, slika, muzike i drugih resursa povezanih hyperlinkovima, smeštenim na web serverima. Koristeći web browser (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera...) korisnici mogu da pristupaju web stranama koje sadrže tekstove, slike i druge resurse i mogu da surfuju web stanama koristeći hyperlinkove. Drugim rečima, svaki put kada otvarate neku web stranicu, web sajt, Vi ustvari koristite World Wide Web mogućnost Interneta. World Wide Web je Timothy John Berners-Lee kreirao 1989. godine, i sve do danas, on aktivno radi na standardu jezika kojim se kreiranju web stranice.

Elektronska pošta

Elekronska pošta, ili e-pošta (e-mail), je metod pisanja, slanja, prijema i čuvanja poruka putem elektronskih komunikacionih sistema. U slučaju elekronske pošte, poštanske sandučiće zamenjuju serveri, u kojima se elektronska pošta čuva, dok je korisnik ne preuzme na svoj računar, ili dok je ne obriše sa servera. E-mail nije ograničen samo na slanje tekstualnih poruka, već je uz poruku moguće slati i razne grafičke, muzičke ili bilo koje druge fajlove kao dodatku pošte. Neki od programi za rad sa elektronskom poštom su Outlook Express, Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, The Bat, IncrediMail... Ipak, rad sa elektonskom poštom nije ograničen korišćenjem programa, već je moguće koristiti i WebMail servise, odnosno pristup i upravljanje elektonskom poštom iz programa za krstarenje web sajtovima, kao što su Internet Explorer i Mozilla Firefox.

Danas, sve se ređe šalju razglednice, čestitke i obična pisma, zamenila ih je elektonska pošta. Prednost elektonske pošte je što gotovo trenutno stiže do odredišta, ostaje samo da je korisinik kome je elektonska pošta preuzme i pogleda.

Ipak, e-mail je dosta zloupotrebljen, na taj način što se koristi za slanje neželjene pošte, u vidu reklama. Takva reklamna neželjena e-mail poruka se naziva SPAM. Postoje veliki broj programa za zaštitu od neželjene pošte, a i veliki broj internet provajdera nude zaštitu od neželjene pošte.

Takođe, kako je putem elektonske pošte moguće slati i fajlove, kao i linkove koji vode do fajlova, elektronskom poštom je moguće dobiti razne zlonamerne programe (viruse), pa je jedan od saveta prilikom rada sa elektronskom poštom da ukoliko dobijete email od nepoznatog pošiljaoca, nikako ne otvarate fajl koji eventualno dobijete uz email poruku, i nikako ne otvarate link koji dobijete uz poruku, a i korišćenje antivirusnih programa je strogo poželjno.

Komunikacija u realnom vremenu

Komunikacija u realnom vremenu (Instant Messaging - IM) je mogućnost slanja i primanja tekstualnih poruka u realnom vremenu. Za razliku od elektonske pošte, kod koje je slanje poruke trenutno, ali pregled poruke zavisi od toga kada primaoc pogleda poruku, kod komunikacije u realnom vremenu, korisnik trenutno dobija i vidi poslatu poruku. Na ovaj način, omogućena je komunikacija ljudima razdvojenim hiljadama kilometara, putem Interneta. Postoji veliki broj programa koji omogućuju razgovor u realnom vremenu, a najpoznatiji su Windows Live Messanger, Yahoo Messanger, Skype, mIRC i ICQ (I Seek You).

Ipak, u današnje vreme komunikacija u realnom vremenu nije ograničena samo na teksutalne poruke, već je moguće i glasom komunicirati, a ukoliko osoba sa kojom razgovarate poseduje Web kameru, moguće je i videti osobu sa kojom razgovarate. Prednost ovog načina komunikacije, u odnosu na klasično telefoniranje jeste razgovor sa osobama na drugom kraju sveta uz minimalne troškove.

Razmena fajlova

Još jedna od mogućnosti interneta je razmena fajlova. Naime, da bi nekome poslali neki fajl, nije neophodno snimanje fajla na CD/DVD disku, i slanje diska putem klasične pošte, moguće je to uraditi putem Interneta. Razmenu fajlova je moguće izvršiti na nekoliko načina. Navešću neke od načina za razmenu fajlova:

  • Razmena fajlova putem elektronske pošte, gde se fajl šalje kao dodatak elektronskoj pošti (attachment)
  • Razmena fajlova pomoću programa za komunikaciju u realnom vremenu. Gotovo svi programi za komunikaciju u realnom vremenu (IM programi) podržavaju i slanje i primanje fajlova.
  • Razmena fajlova putem FTP-a (fajl transfer protokol – file transfer protocol). Ovaj metod razmene fajlova se najčešće koristi za postavljanje internet prezentacija. FTP je protokol koji omogućuje pristup udaljenom računaru. Prilikom pristupa udaljenom računaru, direktorijumu koji je određen za deljenje fajlova se pristupa kao bilo kom direktorijumu na Vašem računaru. Da bi ovo funkcionisalo, na računaru kome želite da pristupite mora biti aktivan FTP server, a Vi morate koristiti FTP klijent program da bi pristupili tom računaru. Neki od FTP klijent programa CureFTP, SmartFRP, FTP Voyager, a takođe ne smemo zaboraviti i poznati program, Total Commander, koji između ostalog sadrži i FTP klijent.
  • Razmena fajlova putem P2P protokola (peer-to-peer). Ovaj vid razmene fajlove funkcioniše po principu deljenja fajlova između korisnika. Za razmenjivanje fajlova potrebno je posedovati neki od P2P klijent programa. Svaki korisnik na Internetu koji poseduje P2P klijent određuje direktorijum na računaru svom hard disku, čiji će fajlovi biti dostupni drugim korisnicima. Na taj način, korisnici preuzimaju fajlove sa računara drugih korisnika. Neki od programa ove namene su Gnutella, Kazza i eMule. U poslednje vreme, sve više se kao P2P protokol koristi BitTorrent. Za razliku od drugih P2P protokola, kod BitTorrent-a je jedan isti fajl moguće preuzimati sa više računara, od većeg broja korisnika, jer je fajl podeljen u delove, čime je postignuta veća brzina preuzimanja fajlova. Neki od programa potrebni za Torrent razmenu fajlova su uTorrent i BitTorrent.

Internet – Finalna granica

Ovo su samo neke, najčešće korišćenje mogućnosti koje nudi Internet. Internet, kao takav kakav je, promenio je i olaškao našu svakodnevnicu, uključujući komunikaciju, nalaženje potrebnih informacija, obavljanje poslovnih i drugih svakodnevnih aktivnosti. Klasičnu poštu zamenila je elektronska pošta, časopise i knjige u bibliotekama zamenili su web sajtovi, telefone dobrim delom zamenjuje komunikacija putem interneta. Od dana kada je nastao, Internet nas je uveo je u neki novi drugačiji svet – svet sa Internetom.

No comments:

Post a Comment