Saturday, September 17, 2011

Šta su Internet Forumi

Pre mnogo godina, tačnije u srednjem veku, svaki grad je imao svoj trg. Taj trg se nazivao i forum. U tom delu grada, stanovnici su se okupljali da bi razmenili novosti, čuli najnovije političke vesti, ili obavljali neki vid trgovine. Mnogo godina kasnije, forumi u centrima gradova zamenjeni su modernijim forumima: Internet forumima. U sledećem delu teksta, upoznaću Vas sa Internet forumima.

Internet forum predstavlja specifičnu web aplikaciju koja omogućuje posetiocima raspravu o određenim temama.

Da bi ste mogli da učestvujete u radu foruma, na većini foruma je potrebna registracija, koja je uglavnom besplatna, ali postoje i forumi u kojima je moguće anonimno učestvovati, bez prethodne registracije. Takođe, postoje i specifični forumi na kojima registracija nije besplatna. Registracijom postajete član foruma. Kao član foruma, stičete mogućnost pisanja na forumu, odnosno otvaranja novih diskusija (tema) ili pisanje odgovora u već otvorenim temama. Na forumu, obično, osim imena, prezimena i drugih informacija o članovima, prikazuje se i mala slika člana, koja se drugačije naziva avatar.

Svaki forum ima svoje osoblje, korisnike koji održavaju rad foruma, a to osoblje čine administratori i moderatori. Zadatak osoblja foruma je uređivanje foruma, i to osoblje se deli na administrore i moderatore. Administratori imaju najveća prava, i jedino oni mogu uređivati pod-forume u forumu, i mogu izvršavati ostala važna podešavanja foruma. Moderatori takođe uređuju forum, ali su prava moderatora ograničena. Neki od zadataka moderatora su brisanje duplih tema na forumu, prebacivanje teme u prikladni pod-forum, ukoliko član foruma otvori temu u pogrešna pod-forum, ili čak i zabranjivanje pristupa forumu članovima sa neadekvatnim ponašanjem.

Po strukturi, jedan Internet forum sadrži veći broj tematskih pod-foruma. U tim pod-forumima, posetioci mogu otvoriti diskusiju na određenu temu. Neke teme, administratori i moderatori mogu proglasiti bitnim temama, ili temama koje sadrže važna obaveštenja, i takve teme se obično prikazuju pri vrhu, iznad ostalih temama. Ta diskusija može biti pitanje, objava neke novosti, ili bilo sta drugo. Takođe, na većini foruma, u okrivu teme je moguće postaviti i anketu. Administratororima i moderatorima foruma je omogućeno zaključavanje određene teme, čime nije moguće dalje pisanje u temi.

Po otvaranju neke diskusije na forumu, potrebno je periodično posetiti forum, i pročitati odgovore drugih članova. Na većini foruma, kada neki član odgovori na temu koju ste otvorili, dobićete obaveštenje putem emaila o tome. Takođe, i ako ne učestvujete u nekoj diskusiji na forumu, možete se “pretplatiti” na temu. Pod pretplatom se ne misli na bilo kakav vid plaćanja, već se jednostavno prijavljujete na praćenje teme. i u tom slučaju, kada neko odgovori na temu na forumu na koju ste pretplaćeni, u većini slučajeva, dobićete obaveštenje putem emaila.

Pojedini forumi sadrže i dodatne opcije, kao što su zahvalnice i reputacije. Ukoliko smatrate nečiju poruku na forumu značajnom, tom članu se možete zahvaliti na korisnoj poruci. Ispod poruke, biće ispisana imena članova koji su se zahvalili na korisnoj poruci. Takođe, možete članovima dodeliti i reputacije. Te reputacije mogu biti pozitivne i negativne, zavisno od Vašeg stava prema određenom članu.

Značaj Internet foruma za nas, korisinke interneta, je u mogućnosti pronalaženja odgovora na razna pitanja, putem diskusije sa ostalim članovima foruma, razmenom iskustva, i jednom rečju, putem komunikacije sa ostalim korisnicima interneta.

No comments:

Post a Comment